SLOVENSKÁ LIGA BOXU - celoštátna
ročník 2006
KOŠICE, 25. a 26. februára 2006
V dňoch 25. a 26. februára 2006 sa za účasti 51 boxerov (3-žiaci, 18-kadetov, 30-juniorov) z deviatich oddielov uskutočnilo otváracie, prvé celoštátne kolo Slovenskej ligy boxu. Počas turnaja boli ocenení borci, ktorí v minulom ročníku obsadili medailové miesta. Kategóriu žiakov vyhral oddiel ŠKB Spartak Komárno s 8 bodmi pred MŠK Vranov nad Topľou so 7 bodmi. Kategóriu kadetov (MD) vyhral oddiel MŠK Vranov nad Topľou s 27 bodmi, pred BC Galanta s 19 bodmi. Kategóriu juniorov (SD) vyhral domáci oddiel BC Lokomotíva Košice s 37 bodmi, pred MŠK Vranov nad Topľou s 36 bodmi. Na turnaji sa po prvý raz objavil aj oddiel REO Box Košice, aj keď len s jedným borcom. Turnaj organizovaný oddielom BC Lokomotíva Košice mal, ako vždy dobrú športovú a najmä spoločenskú úroveň.
Nad vážením a regulárnosťou výsledkov dohliadal hlavný rozhodca Štefan MAJOROSI (AIBA) z Košíc. V ringu a na bodoch sa striedali: Viktor VAĽKO (EABA) Košice, Belo ČIŽMÁR (I. trieda) Košice, Vladimír SKALICKÝ (I. trieda) Trenčin, Norbert HORŇÁK (II. trieda) Komárno a Eva KAVÁCSOVÁ (II. trieda) Košice. Prácu Športovo-technickej komisie SABA na turnaji vykonávala Eva KOVÁCSOVÁ. Zdravotnícke zabezpečenie mali na starosti MUDr. Štefan HORVÁTH a MUDr. Ivan MICHALKO.
V žiackej kategórii, starší žiaci do 35 kg prebehlo jedno stretnutie medzi Tomášom TAKÁCSOM (ŠKB Spartak Komárno) a Matúšom TKÁČOM (MŠK Vranov nad Topľou). I napriek malej hmotnostnej kategórii prebehlo veľmi slušné stretnutie v dobrom tempe. Tesne na body vyhral Matúš TKÁČ z MŠK Vranov n./T.
V kategórii kadetov prvý deň vylučovacích bojov prebehlo sedem stretnutí. Medzi najhodnotnejšie a najbojovnejšie stretnutie patrilo stretnutie v hmotnostnej kategórii do 60 kg medzi Tomášom SISŚÁKOM (MŠK Vranov n./T.) a Alexejom BARCZIM (ŠKP Bratislava). V stretnutí bol boxer ŠKP v druhom kole počítaný a jeden krát aj verejne napomínaný a tak zaslúžene prehral s Tomášom SISÁKOM z Vranova. Medzi ďaľšie kvalitné stretnutie možno zaradiť aj stretnutie v hmotnostnej kategórii do 54 kg medzi Petrom ČEČKOM (MŠK Vranov n./T.) a Matúšom BABJAKOM (BC Stavbár Nitra). V tomto stretnutí vyhral vďaka lepšiemu záveru skúsenejší Matúš BABJAK z Nitry. Do kategórie hodnotných stretnutí možno zaradiť stretnutie medzi Adrianom TAVALIM (BC Galanta) a Zdenkom KONRÁDYM (BC Lokomotíva Košice). V tomto stretnutí vyhral opäť lepší
Priestory Modrej Box haly na štadióne Lokomotívy Košice bývajú dejiskom nie len tréningového procesu, ale aj zápasov Slovenskej ligy boxu. Na čistotu boja dohliada rozhodca Vladimír SKALICKÝ.  Foto archív.
záver boxera Košíc Zdenka KONRÁDYHO. Prvý deň vylučovacích bojov sa v ringu dobre uviedli aj nové tváre v ringu, napr. do 46 kg Štefan MEZEI (ŠKP Bratislava), Maroš JOZEFOV (MŠK Vranov n./T.), do 60 kg Matúš SIRNÍK (MŠK Vranov n./T.). Druhý finálový deň najlepšie stretnutie bolo v hmotnosti do 50 kg medzi Róbertom JANKOM (BC Slovakia Bratislava) a Máriom TAVALIM (BC Galanta). Zaslúžene po veľkom boji vyhral boxer Galanty. K očakávanému stretnutiu v hmotnosti do 66 kg medzi Zdenkom KONRÁDYM (BC Lkomotíva Košice) a Ladislavom TAKÁCSOM (BC Galanta nedošlo. Údajné zranenie boxera Košíc nemohlo určiť kvalitu a pripravenosť oboch boxerov.
Tréner Rafael HORVÁTH takto pripravuje borca na zápas v ringu. V tomto prípade sa zaoberá Jánom ONDOM - archív.
V kategórii juniorov z 13 vylosovaných stretnutí prebehlo v prvý deň len dvanásť. Milanovi MINDEKOVI (MŠK Vranov n./T.) nenastúpil Pavol KONRÁDY (BC Lokomotíva Košice). Už v úvodných stretnutiach do 51 kg bolo veľmi dobré a bojovné stretnutie i keď medzi oddielovými boxermi Jozefom TAVALI a Gustávom FARKAŠOM (obaja BC Galanta. V hmotnostnej kategórii do 60 kg veľkú bojovnosť a vysoké tempo nasadil Matej KOČICA (ŠKP Bratislava), ktorý jasne a s prehľadom vybodoval Daniela NAGYA (BC Slovakia Bratislava). V druhej skupine do 60 kg nový objav z Lokomotívy Košice Roman ŠAMKO vybodoval Jozefa POLÁKA (ŠKB Spartak Komárno). Sporné stretnutie a vyhlásenie víťaza z Lokomotívy Košice možno hodnotiť z dvoch pohľadov, tvdosti a viac úderov zo strany boxera z Košíc a menej úderov a elegantnejší pohyb v ringu boxera z Komárna. Rozhodne na malý počítač, ktorým sa bodovalo, ale i na klasický by vyhral boxer Košíc. V hmotnostnej kategórii do 64 kg Lukáš ŠILIGA (MŠK Vranov n./T.) potvrdil svoje ambície zaradiť sa do reprezentácie a vysoko vybodoval boxera Lokomotívy Košice Erika BALOGA. Vrcholom večera bolo stretnutie v hmotnostnej kategórii do 91 kg medzi Miroslavom BAJÚSOM (BC Lokomotíva Košice) a Dominikom MILKOM (BC Slovakia Bratislava. Veľmi tvrdé a bojovné stretnutie bolo z obidvoch strán. Vyhral skúsenejší Dominik MILKO. O dva roky mladší Miroslav BAJÚS (ročník narodenia 1989) sa ukázal ako dobrá nádej pre náš mládežnícky box v tejto hmotnostnej kategórii.
V nedeľňajšom finále boli úrovňou najlepšie stretnutia v hmotnosti do 57 kg medzi Tomášom VAŇOM (ŠKP Bratislava) a Máriom NAGYOM (ŠKB Spartak Komárno). Veľmi ťažké stretnutie na rozhodovanie. Ale lepšia práca a body prednou rukou boxera Komárna rozhodli o jeho víťazstve. Prekvapením bolo stretnutie v tej istej hmotnostnej kategórii, keď jasný favorit Mário SZABÓ (ŠKP Bratislava) mal čo robiť, aby vyhral toto stretnutie Michalom MARMANOM (MŠK Vranov n./T.). Vo finálovom stretnutí hmotnosti do 64 kg medzi oddielovými boxermi Lukášom ŠILIGOM a Petrom HARNÁDEKOM (obaja MŠK Vranov n./T.) bolo veľmi tvrdé a bojovné, čo nikto neočakával. Zaslúžene vyhral HARNÁDEK.
Záverom je nutné konštatovať, že dorastenecká liga je zrkadlom trénovanosti. Dvojdňový turnaj ukázal ako dokážu naši boxeri zvládať dve stretnutia za sebou a kvalitu tréningového procesu. Preto zo strany vedenia klubov a SABA je potrebné maximálnou mierou podporovať a prispievať na súťaž SLB. Košický turnaj ukázal nové tváre jednak zo Západného, ale aj Východného regiónu. Je nutné v najbližšom čase usporiadať spoločné kondičné a technicko taktické sústredenie kadetov a juniorov, výberu Slovenskej republiky v boxe.
Zápasy prvého dňa turnaja, 25. 2. 2006
P.č. Veková kategória Hmotnosť Červený roh   Modrý roh Výsledok Verdikt
1. žiaci 38 kg Tomáš TAKÁCS - ŠKB KN - Matúš TKÁČ - MŠK VR 0 : 2 na body
2. kadeti 46 kg Maroš JOZEFOV - MŠK VR - Štefan MEZEI - ŠKP BA 0 : 2 na body
3. kadeti 46 kg Miloš SAKSUN - MŠK VR - Ján TORÁČ - BCP NM 0 : 2 na body
4. kadeti 50 kg Dávid MEDVEC - REO KE - Mário TAVALI - BC GAL 0 : 2 na body
5. kadeti 54 kg Peter ČEČKO - MŠK VR - Matúš BABJAK - BCS NR 0 : 2 na body
6. kadeti 60 kg Tomáš SISÁK - MŠK VR - Alexej BARCZI - ŠKP BA 2 : 0 na body
7. kadeti 60 kg Martin SIRNÍK - MŠK VR - Richard CIFRA - Loko KE 2 : 0 na body
8. kadeti 66 kg Adrian TAVALI - BC GAL - Zdenko KONRÁDY - Loko KE 0 : 2 na body
9. juniori 51 kg Gustáv FARKAŠ - BC GAL - Jozef TAVALI - BC GAL 2 : 0 RSC / 3. kolo
10. juniori 57 kg Tomáš VAŇO - ŠKP BA - Peter PETRO - Loko KE 2 : 0 vzdaním / 2. kolo
11. juniori 57 kg Mário NAGY - ŠKB KN - Erik MIŠKOVIČ - BCS NR 2 : 0 vzdaním / 2. kolo
12. juniori 57 kg Mário SZABÓ - ŠKP BA - Roman BYCH - Loko KE 2 : 0 diskvalifikácia 4. kolo
13. juniori 60 kg Matej KOČICA - ŠKP BA - Daniel NAGY - BCS BA 2 : 0 na body
14. juniori 60 kg Roman ŠAMKO - Loko KE - Jozef POLÁK - ŠKB KN 2 : 0 na body
15. juniori 60 kg Csaba PÓDA - ŠKP BA - Michal ONDA - Loko KE 0 : 2 vzdaním / 2. kolo
16. juniori 64 kg Lukáš ŠILIGA - MŠK VR - Erik BALOG - Loko KE 2 : 0 na body
17. juniori 64 kg Peter HARNÁDEK - MŠK VR - Vladimír KAŠČÁK - MŠK VR 2 : 0 vzdaním / 1. kolo
18. juniori 69 kg Miroslav DETKO - BCS NR - Mário LAKATOŠ - ŠKB KN 0 : 2 na body
19. juniori 69 kg Marek KÁČER - BCS NR - Jozef TAŽÍK - Loko KE 0 : 2 na body
20. juniori 75 kg Maroš STAROSTA - BCP NM - Marián GOGOL - BCP NM 0 : 2 na body
21.   91 kg Miroslav BAJÚS - Loko KE - Dominik MILKO - BCS BA 0 : 2 na body
Zápasy druhého dňa turnaja, 26. 2. 2006
P.č Veková kategória Hmotnosť Červený roh - Modrý roh Výsledok Verdikt
1. kadeti 46 kg Dušan KAVČÁK - MŠK VR - Ján TORÁČ - BCP NM 0 : 2 na body
2. kadeti 50 kg Róbert JANKO -  BCS BA - Mário TAVALI - BC GAL 0 : 2 na body
3. kadeti 60 kg Tomáš SISÁK - MŠK VR - Martin SIRNÍK - MŠK VR 2 : 0 vzdaním / 2. kolo
4. kadeti 60 kg Alexej BARCZI - ŠKP BA - Richard CIFRA - Loko KE 2 : 0 na body
5. kadeti 66 kg Ladislav TAKÁCS - BC GAL - Zdenko KONRÁDY - Loko KE 2 : 0 bez boja
6. juniori 57 kg Tomáš VAŇO - ŠKP BA - Mário NAGY - ŠKB KN 0 : 2 na body
7. juniori 57 kg Michal MARMAN - MŠK VR - Mário SZABÓ - ŠKP BA 0 : 2 na body
8. juniori 57 kg Peter PETRO - Loko KE - Erik MIŠKOVIČ - BCS NR 0 : 2 vzdaním / 1. kolo
9. juniori 75 kg Michal CHUDEJ - MŠK VR - Maroš STAROSTA - BCP NM 2 : 0 vzdaním / 2. kolo
10. juniori 60 kg Matej KOČICA - ŠKP BA - Milan MINDEK - MŠK VR 2 : 0 vzdaním / 4. kolo
11. juniori 60 kg Roman ŠAMKO - Loko KE - Michal ONDA - Loko KE 0 : 2 bez boja
12. juniori 60 kg Jozef POLÁK - ŠKB KN - Csaba PÓDA - ŠKP BA 0 : 2 bez boja
13. juniori 64 kg Erik BALOG - Loko KE - Vladimír KAŠČÁK - MŠK VR 2 : 0 vzdaním / 1. kolo
14. juniori 64 kg Lukáš ŠILIGA - MŠK VR - Peter HARNÁDEK - MŠK VR 0 : 2 na body
15. juniori 69 kg Mário LAKATOŠ - ŠKB KN - Jozef TAŽÍK - Loko KE 0 : 2 na body
16. juniori 69 kg Miroslav DETKO - BCS NR - Marek KÁČER - BCS NR 2 : 0 bez boja
KONEČNÉ PORADIE PO 1. TURNAJI
Riaditeľ 1. kola SLB JUDr. Ján NOVOTNÝ v spoločnosti trénera BC Považan Nové Mesto nad Váhom Františka HORŇÁKA (vpravo), trénera BC Galanta Miroslava RUSNYÁKA (vzadu) a dvoch úspešných borcov BC Galanta Mária TAVALIHO (v modrom) a Ladislava TAKÁCSA (v popredí).
ŽIACI
Poradie Oddiel / klub Účasť Body
1. ŠKB Spartak Komárno 2 8
2. MŠK Vranov nad Topľou 1 7
KADETI
JUNIORI
Poradie Oddiel / klub Účasť Body
1. MŠK Vranov nad Topľou 6 27
2. BC Galanta 3 19
3. ŠKP Bratislava 2 11
4. BC Považan Nové Mesto n./V. 1 10
5. BC Lokomotíva Košice 2 8
6. BC Stavbár Nitra 1 7
7. ŠKB Spartak Komárno 1 5
8. BC Slovakia Bratislava 1 3
9. REO Box Košice 1 2
Poradie Oddiel / klub Účasť Body
1. BC Lokomotíva Košice 7 37
2. MŠK Vranov nad Topľou 7 36
3. ŠKP Bratislava 4 30
4. ŠKB Spartak Komárno 3 18
5. BC Galanta 2 10
6. BC Stavbár Nitra 3 10
7. BC Slovakia Bratislava 2 9
8. BC Považan Nové Mesto n./V. 2 8
Vypracoval Marián SMOLÁK
tréner kadetov a juniorov SR