„MEMORIÁL Dušana RYBANSKÉHO“

LICHOTIVÉ VÍŤAZSTVO
PRE BOXEROV SLOVENSKEJ REPUBLIKY
Dňa 14. decembra 2005 sa uskutočnilo v bratislavskej športovej hale MLADOSŤ medzištátne stretnutie medzi boxermi Slovenskej republiky a Maďarska, nazvaného „MEMORIÁL Dušana RYBANSKÉHO“. V stretnutí zvíťazili boxeri SR v pomere 12 : 8.
Kontrolný zraz boxerov SR bol stanovený  na  utorok,  t. j.  13. 12. 2005 o 16.00 hod. v budove ZTK, váženie o 18.00 hod. v hoteli Slovan. Z našej výpravy, ubytovanej v hoteli Domu športu, boli na vážení prítomní, pod vedením trénerov Dušana BUČKA a Ing. Tibora HLAVAČKU, všetci nominovaní boxeri, s výnimkou Jána BALOGA (objektívna osobná prekážka). Váženie riadil hlavný rozhodca Ing. Tibor HORNIG, za účasti ústredného trénera SABA Ivana ZELENÁKA. Každý boxer sa zmestil do tolerancie + 1 kg, boxeri Róbert BLAŽO a jeho súper István SZILI mali  pol kg naviac. Váženie prebehlo v poriadku a obe zastúpené strany, čiže Dušan BUČKO + Ing. Tibor HLAVAČKA a  Károly  BALSZAI  +  József SZANTÓ, nemali oficiálne námietky. Po vážení sa konala spoločná večera v reštaurácii hotela SLOVAN. Priebeh dozoroval riaditeľ súťaže a garant SABA, viceprezident Štefan SEDLÁČEK.
Hostia vopred ohlasovali, že neprídu v najsilnejšej zostave, čo sa potvrdilo v ringu, keď prednosť dali mladým, menej ostrieľaným boxerom, čím nás tak trochu, ako priebeh zápasu ukázal, podcenili. Po slávnostnom nástupe aktérov do ringu, štátnych hymnách, predstavení aktérov a výmene suvenírov, sa začalo samotné stretnutie, ktoré malo nasledovný priebeh:
KADETI 54 kg - Tomáš VAŇO (ŠKP Bratislava, BC S Nitra).  Jeho súperom bol bronzový z ME žiakov 2004 a 5. z ME kadetov 2005 Tamás ZÖLD. Zápas, v ktorom padlo veľa úderov, mal vysoké tempo. Náš boxer sa zlepšil najmä v práci nôh a bol dostatočne aktívny. Mal lepšiu prednú ruku a dobrú koncovku. Výsledok bol podľa papierov prekvapujúci, o správnosti v prospech   nášho  borca  však  nebolo pochýb.

KADETI 57 kg - Mário SZABÓ (ŠKP Bratislava - Zlaté Klasy). Kondične a fyzicky bol pripravený veľmi dobre. Je to rýchly a dynamický boxer, arzenál boxerských zbraní je však príliš chudobný. Chýba mu hlavne čistý, technicky  kvalitný úder, medzihra a koordinácia pohybov pri prepadovom útoku. Bol však jasne lepším boxerom a zaslúžene zvíťazil.

KADETI 60 kg - Matej KOČICA (ŠKP Bratislava, BC S Nitra). Kondične pripravený dobre. Zápas mu prehrali dve základné taktické chyby. Po prvé chýbala koncovka, keď predný + zadný na hlavu a ďalej nič je na medzinárodný ring málo a druhá priamo nadväzovala na prvú, keď po zadnej sa premiestnil väčšinou do pravého háku súpera.  Napriek  tomu bol zápas otvorený do samého konca a rozdiel o 17 bodov je nezmyslom.

JUNIORI 51 kg - Martin PARLAGI (ŠKP Bratislava, MŠK Vranov). Jeho súper s ním držal krok asi minútu a potom to bola už len jednostranná záležitosť. Nedostatkom bol nečistý predný hák (nízky lakeť) a boxer si pri útočných akciách pomáha hlasitým prejavom, čo nie je dovolené. V prípade návyku a prípadným nesúhlasom iného ringového, by sa mohli prejaviť dýchacie problémy.

JUNIORI 75 kg - Michal FRANEK (ŠKP Bratislava, BC Dubnica). Zápas ho nezastihol v optimálnej forme, ale každopádne bol rezultát prvým neobjektívnym výsledkom v stretnutí. Základnou a podstatnou chybou bolo, že čaká na chybu súpera, namiesto toho, aby súperove chyby vlastným tlakom vyvolával.

SENIORI 51 kg - Rudolf DYDI (ŠKP Bratislava, BC Dubnica). V dueli si zmeral sily s čerstvým majstrom Maďarska Norbertom KALUCZOM, ktorý vo finále zdolal strieborného z majstrovstiev sveta 2005 Pála Bedáka. Dydi prvé tri kolá koncertoval a dokazoval svoju výnimočnosť, ako aj predpoklady  ďalšej  možnej  úspešnosti vo svetovom ringu. Blysol sa niekoľkými vynikajúcimi akciami a skvelými sólo údermi. Svoj drvivý tlak však začal priskoro, čo sa mu mohlo stať osudným, keď vo štvrtom kole sa dostavila úplná  absencia  energie a toto  kolo  aj prehral.  V zápase  mu  chýbalo  jediné a najzákladnejšie, to čo sa získa najjed-noduchšie - kondícia.

SENIORI 60 kg - Ján BALOG (BC S Nitra, Prostejov). Boxer, ktorý bol pre väčšinu odborníkov veľkou neznámou, pretože okrem Nitranov ho v dnešnej podobe u nás nikto nepoznal. Bol veľmi príjemným prekvapením a podal  najucelenejší  výkon z celého družstva SR. Po celý zápas hrozil knockautom, ktorý však neprišiel, a tak došlo k druhému, veľmi nekorektnému výsledku, v ktorom prehral o triedu lepší boxer. V útoku je veľmi kvalitný, chýb sa však dopúšťa pri prechode do obrany, kde inkasuje náhodné údery.

SENIORI 64 kg - Pavol HLAVAČKA (ŠKP Bratislava, BC S Nitra). Vyhral o 14 bodov a jeho súper ho vlastne nemal čím ohroziť. Pasívnou prednou rukou však umožnil súperovi podnikať akcie, s ktorými mal potom problémy, hlavne pri boji zblíska. Dnes chýbala iskra!

SENIORI 69 kg - Róbert BLAŽO (ŠKP Bratislava, BC Dubnica, RTJ Malacky).  Na zápas nebol koncentrovaný a naviac s Istvánom Szilim si zrejme padli do oka, pretože tri kolá sa neboxovalo. Vo štvrtom kole sa už aj zaiskrilo,  ale   Szili  bol  tu  a aj  dovtedy jasne lepší.

SENIORI 91 kg - Štefan SLÍŽ (BC S Nitra) Reprezentačný nováčik mal za súpera finalistu majstrovstiev Maďarska, on sám je finalistom majstrovstiev SR. Väčšiu   časť duelu kontroloval prednou rukou, v prípade potreby však išiel  aj  do  výmen.   Psychika, o  ktorú bolo najviac obáv, bola pevná a boxer potvrdil, že je perspek-tívou pre reprezentáciu SR v roku 2006.

O nedostatkoch jednotlivých boxerov som sa zmienil. Z celkového pohľadu to vyzeralo  tak,  že ako celok sme boli lepší technicky, v niektorých prípadoch však chýbala kondícia (Dydi), či koncentrácia (Blažo).
Z hľadiska historického postavenia maďarského a slovenského boxu vo svetovom, či európskom, je víťazstvo 12 : 8 pre našu stranu lichotivé. Z hľadiska objektivity však malo byť skóre oveľa výraznejšie, čo dokazujú bodovacie lístky. Boxeri Ján Balog a Michal Franek, nemohli svoje duely, pri korektnom rozhodovaní prehrať. Výsledok 4 : 16, by však bol pre hostí neprijateľný.

Z uvedeného dôvodu si myslím, že na ďalší zápas s reprezentáciou Maďarska sa budeme musieť pripraviť lepšie, pretože súper sa bude istiť zrejme kvalitnejším výberom. Pre budúcnosť by malo byť všeobecne záväzným, že pred takýmto podujatím, musí byť aspo
ň dvojtýždňový kontrolný zraz, so zakomponovaným   tréningovým procesom.
O objektivite našich bodových rozhodcov niet tentoraz pochybností a aj v ringu ťahali za dlhší koniec, ako naši hostia.
Vedenie SABA bolo na stretnutí zastúpené viceprezidentom Štefanom Sedláčkom,  ktorý bol  okrem  riaditeľskej  funkcie aj garantom „Memoriálu Du-
Slávnostný nástup boxerov Slovenskej republiky a Maďarska počas stretnutia v rámci „MEMORIÁLU Dušana RYBANSKÉHO“.
Rudolf DYDI svoje stretnutie povinne vyhral, ale s mladým nádejným boxerom Maďarska sa natrápil, najmä v poslednom kole.
 
Pavol HLAVAČKA (vpravo) vo svojom víťaznom ťažení. Jeho maďarský súper NEMES  Erik nekládol veľký odpor, ale pri boji zblízka bol nebezpečný. Ešteže vyšší Pavol si ho držal na dištanc a umne bodoval.
šana Rybanského“,  viceprezidentom  Jurajom  Sternom,  generálny  sekretár Ing. Tibor Hornig vykonával funkciu hlavného rozhodcu,  prítomný bol aj predseda dozornej rady Ing. Zoltán Horváth, v hľadisku bolo vidno predsedu disciplinárnej komisie JUDr. Mgr. Jozefa Šimona, členov KÚT a KM Martina Straszera a Juraja Győrfiho, bývalých zväzových funkcionárov Tibora Löva a Tibora Romana. Prácu ŠTK zabezpečovali Karol Orel a Mgr. Milan Marko.
Podujatie svojou účasťou poctil aj predseda  SZTK a prezident  KŠZ  Ing. Marián Kukumberg a ďalší funkcionári z oblasti telesnej výchovy a športu.
Výsledky v sumáre:

SLOVENSKO : MAĎARSKO 12 : 8

54 kg
(kadet) Zöld Tamás (H) - Tomaš  VAŇO (SVK)  na  body 22:30, 57 kg  (kadet) Pacsók László (H) - Mário SZABÓ (SVK) na body 13:19, 60 kg (kadet) Péli Tamás (H) - Matej KOČICA (SVK) na body 30:13, 51 kg (junior) Győri László (H) - Martin PARLAGI (SVK) vzdaním v 2. kole, 75 kg (junior) Török Ferenc (H) - Michal FRANEK (SVK) na body 24:23, 51 kg (senior) Kalucza Norbert (H) - Rudolf DYDI (SVK) na body 30:36, 60 kg (senior) Balogh Tamás (H) - Ján BALOG (SVK) na body 30:29, 64 kg (senior) Nemes Erik (H) - Pavol HLAVAČKA (SVK) na body 15 : 29, 69 kg (senior) Szili István (H) - Róbert BLAŽO (SVK) na body 39:16, 91 kg (senior) Palusinecz Patrik (H) - Štefan SLÍŽ (SVK) vzdaním v 2. kole.

                                                                                                                                                                                                                                                Spracoval: Ivan ZELENÁK - Ústredný tréner SABA