MAJSTROVSTVÁ SLOVENSKEJ REPUBLIKY v BOXE JUNIOROV
TITULY MAJSTROV SR
BOLI UDELENÉ LEN V DEVIATICH HMOTNOSTIACH
V dňoch 31. marca až 2. apríla 2006 sa za účasti 44 boxerov z 12 oddielov (ŠKP Bratislava, BC Dubnica nad Váhom, BC Galanta, BC Trakalo Hlohovec, ŠKB Spartak Komárno, BC Bašta ZRMS Komárno, BC Lokomotíva Košice, BC Stavbár Nitra, BC Považan Nové Mesto nad Váhom, BC SSŠ Sečovce, BC Trnava, MŠK Vranov nad Topľou) uskutočnili v Modrej BOX hale Lokomotívy Košice, na Čermeľskej 1 Majstrovstvá  Slovenskej republiky v boxe juniorov pre rok 2006. Turnaj bol zvládnutý na štandardnej úrovni a košickí funkcionári svojou prácou prispeli k zdarnému priebehu. Najviac titulov majstrov SR získali boxeri ŠKP Bratislava (Tomáš VAŇO), Matej KOČICA, Michal FRANEK). Dva tituly získali BC Lokomotíva Košice (Ľudovít KONČNÝ, Miroslav BAJÚS) a MŠK Vranov nad Topľou (Peter HARNÁDEK, Michal CHUDEJ). Po jednom titule si odniesli BC Považan Nové Mesto nad Váhom (Ján TORÁČ) a BC Dubnica nad Váhom (Filip BARÁK). V hmotnosti do 51 kg mal štarovať jeden z najlepších juniorských boxerov Martin PARLAGI, ktorý však bol v tejto hmotnosti sám a bez súpera nemohol získať zaslúžený titul majstra SR.  Bodovo na prvom mieste skončil oddiel BC Lokomotíva Košice z 21 bodmi (I.-2, II.-2, III.-5), pred MŠK Vranov nad Topľou (I.-2, II.-1, III.-3) so 16 bodmi a ŠKP Bratislava s 15 bodmi (I.-3, II.-0, III.-0).
Nad vážením a regulárnosťou výsledkov dohliadal hlavný rozhodca Ing. Tibor HORNIG (AIBA, Komárno). V ringu a na bodoch sa striedali: Peter JACHMAN (AIBA, Zlatná na Ostrove), Ing. Miroslav JAKUBÍK (AIBA, Bratislava), Štefan MAJOROSI (AIBA, Košice), Milan STRNAD (AIBA, Dubnica nad Váhom), Mgr. René JUST (EABA, Vrbové), Viktor VAĽKO (EABA, Košice) a Belo ČIŽMÁR (I. trieda, Košice). Prácu športovo-technickej komisie vykonával jej predseda Mgr. Milan MARKO (Bratislava). Zdravotnícke zabezpečenie mali na starosti MUDr. Ivan MICHALKO a MUDr. Štefan HORVÁTH.
Majstrovstvá Slovenska juniorov pre rok 2006, prebehlo v dňoch 31. marca až 2. apríla 2006 v Košiciach. Dejiskom bola boxersko-zápasnícka hala na Čermeli.
Trojd
ňových majstrovstiev sa zúčastnilo 44 boxerov z 12 oddielov SABA, čo zaostalo za očakávaním i prognózami. Objektívnych príčin bolo viacero, neúčasť však najviac poznačila chorobnosť (Michal PLESNÍK, Mário SZABÓ, Csaba PÓDA, Daniel NAGY, Peter MOJÍK, Roman PINČEK a ďalší), čím bol šampionát značne ochudobnený. Medzi negatíva radím z tohto pohľadu aj úplnú absenciu hmotnosti do 91 kg a fakt, že do mušky bol odvážený jediný boxer Martin PARLAGI (1988), ktorému sa vyhli všetci, čo sa mohli.
Športová úrove
ň podujatia, nevybočila z priemeru, nad rámec však možno vyzdvihnúť viacero súbojov, medzi nimi Filip BARÁK (BC Dubnica nad Váhom) - Mário NAGY (ŠKB Spartak Komárno), Matej KOČICA (ŠKP Bratislava) - Michal ONDA (BC Lokomotíva Košice) prvé dve kolá, Ľudovít KONEČNÝ (BC Lokomotíva Košice) - Branislav ŠVANCAR (MŠK Vranov n./T.), Peter HREŠKO (MŠK Vranov n./T.) - Lukáš ŠILIGA (MŠK Vranov n./T.), Matej KOČICA (ŠKP Bratislava) - Peter HREŠKO (MŠK Vranov n./T.) a Peter HARNÁDEK (MŠK Vranov n./T.) - Erik BALOG (BC Lokomotíva Košice) prvé dve kolá.
Z jednotlivcov vyzdvihujem ostrieľané osobnosti juniorského ringu, akými nesporne sú Peter HARNÁDEK, Peter HREŠKO (obaja MŠK Vranov n./T.), Michal FRANEK a Matej KOČICA (obaja ŠKP Bratislava). Výkonnostne doslova explodoval Filip BARÁK (BC Dubnica n./V.), evidentné zlepšenie, až na kondíciu, konštatujem u Michala ONDU, Veľmi dobrými dvomi kolami vo finále sa prezentoval Erik BALOG (1989, BC Lokomotíva Košice), ale aj tu absentuje kondícia a nad očakávanie zaboxoval v oboch zápasoch Michal CHUDEJ (MŠK Vranov n./T.). Tomáš VAŇO nemohol demonštrovať svoje kvality, pretože nemal žiadnu konkurenciu a úplným sklamaním bol výkon Miroslava BAJÚSA, ktorého predchádzali veľmi pozitívne chýry. Na druhej strane, nádejou do budúcna sa rysujú byť Marián PETREK (BC Trakalo Hlohovec), Branislav ŠVANCAR (MŠK Vranov n./T.) či Marián GOGOL (BC Považan Nové Mesto n./V.) a niektorí ďalší, ktorí sa prezentovali hlavne svojimi predpokladmi pre boxerský šport. V štartovnom poli sa zjavilo aj niekoľko tvrdých, fyzicky veľmi dobre disponovaných fighterov ako Miroslav DETKO (BC Stavbár Nitra) či Tomáš MIKUNDA (BC Trnava).
Výhradám voči rozhodovaniu sa tentoraz nevyhnem. V papierke prehral svoj zápas Jozef TAVALI (BC Galanta) „zásluhou“ bodovania vo štvrtom kole, v ktorom bol oproti svojmu súperovi najvýraznejšie lepší. V hmotnosti do 57 kg, onemela v semifinále úžasom celá hala, nad verdiktom RSCO v 2. kole, v neprospech Mária NAGYA (ŠKB Spartak Komárno). Je pravdou, že BARÁKOVÉ údery na trup i hlavu mali nevídanú presnosť i razanciu, ale triafal aj NAGY a to dosť často. Výsledok RSCO, bol v tomto prípade exemplárne nežiaduci a doslova škodlivý a hoci o ďalšom vývoji onoho duelu možno dnes už len špekulovať, boj nemal byť zastavený!
Po organizačnej stránke nemožno Košičanom, na čele s JUDr. Jánom NOVOTNÝM a Mikulášom ATANASOVOM, vytknúť prakticky nič a zaslúžia si len slová chvály. Handicapom ich schopného organizačného štábu je však prostredie, v ktorom majstrovstvá prebehli. Športoviskom bola a tradične býva sála, ktorá nespĺ
ňa parametre hlavne kultúrnosti prostredia. Podujatia celoštátneho či nebodaj medzinárodného významu, tu v budúcnosti organizovať nemožno.
NÁVRH OPATRENÍ:
Na majstrovských podujatiach, pri ktorých sa používa počítačový spôsob bodovania, neakceptovať výsledok RSCO.
Odôvodnenie:
Boxerské zápasy, majú v zmysle pravidiel, stanovenú hornú hranicu času trvania a podľa nej sa boxeri v tréningovom procese aj pripravujú. Výsledok RSCO však slabšie trénovaným poskytne možnosť taktického špekulovania, čím je
-sám aktér uvádzaný do omylu,
-znevýhod
ňovaný súper,
-ochudobnený divák.
Pekný a dramatický súboj v ringu predviedli borci v hmotnosti do 64 kg, Erik BALOG (BC Lokomotíva Košice) v červenom a Peter HARNÁDEK (MŠK Vranov n./T.). Hore sa na ich súboj prizerá rozhodca Peter JACHMAN (AIBA, Komárno), dole Erikovi BALOGOVI radia tréneri Ján ONDA (v ringu) a Rafael HORVÁTH, vpravo tréner Marián SMOLÁK (v ringu) sa snaží dostať Petra HARNÁDEKA do pohody, v čom mu pomáha aj druhý tréner Mgr. Marián SMOLÁK.
Tomáš VAŇO sústredene počúva trénera Ing. Tibora HLAVAČKU v prestávke svojho zápasu. Trénerovi v rohu pomáha Dušan VAŇO
suverénne si v košickom ringu počínal v hmotnosti do 81 kg Michal FRANEK (SKP Bratislava), ktorý tomto prípade zvíťazil nad Petrom ŠEVEČKOM (BC Považan Nové Mesto n./V.). Rozhodca Štefan MAJOROSI (AIBA, Košice).
Stupeň víťazov do 60 kg: Majster SR Matej KOČICA (ŠKP Bratislava)
VÝSLEDKY
VYRAĎOVACIE SÚBOJE (31. 03. 2006)
P.č. Hmotnosť Červený roh - Modrý roh Výsledok Verdikt
1. 60 kg Matej KOČICA - ŠKP Bratislava - Pavol KONRÁDY - Lokomotíva Košice 2 : 0 RSCO/2
2. 60 kg Michal ONDA - Lokomotíva Košice - Roman ŠAMKO - Lokomotíva Košice 2 : 0 vzdaním, 3. kolo
3. 60 kg Peter HREŠKO - MŠK Vranov n./T. - Jozef POLÁK - ŠKB Spartak Komárno 2 : 0 na body 31 : 23
4. 60 kg Lukáš ŠILIGA - MŠK Vranov n./T. - Milan MINDEK - MŠK Vranov n./T. 2 : 0 na body, 29 : 6
5. 64 kg Erik BALOG - Lokomotíva Košice - Michal IVANČO - Lokomotíva Košice 2 : 0 bez boja
6. 64 kg Vladimír MAJDÁK - Lokomotíva Košice - Peter HOLAŇ - BC Sečovce 2 : 0 na body, 27 : 26
7. 64 kg Peter HARNÁDEK - MŠK Vranov n./T. - Mário HERÁK - BCP Nové Mesto n./V. 2 : 0 RSC/3
8. 64 kg Marek PETREK - BC Trakalo Hlohovec - Adrian GULIŠ - BC Dubnica n./V. 2 : 0 na body, 27 : 17
9. 69 kg Branislav ŠVANCÁR - MŠK Vranov n./T. - Michal SPIŠIAK - ŠKP Bratislava 2 : 0 na body, 30 : 27
10. 69 kg Tomáš VAJDA - BC ZRMS Komárno - Ľudovít KONEČNÝ - Lokomotíva Košice 0 : 2 na body, 13 : 35
11. 69 kg Miroslav DETKO - BC Stavbár Nitra - Mário LAKATOŠ - ŠKB Spartak Komárno 2 : 0 na body, 22 : 13
12. 69 kg Tomáš MIKUNDA - BC Trnava - Jozef TAŽÍK - Lokomotíva Košice 2 : 0 na body, 16 : 10
VÝSLEDKY
SEMIFINÁLOVÉ SÚBOJE (01. 04. 2006)
P.č. Hmotnosť Červený roh - Modrý roh Výsledok Verdikt
1. 54 kg Peter PETRO - Lokomotíva Košice - Rajmund PETROV - BC ZRMS Komárno 0 : 2 na body, 7 : 27
2. 57 kg Filip BARÁK - BC Dubnica n./V. - Erik IVANOV - Lokomotíva Košice 2 : 0 RSCO/2
3. 60 kg Matej KOČICA - ŠKP Bratislava - Michal ONDA - Lokomotíva Košice 2 : 0 na body, 36 : 35
4. 60 kg Peter HREŠKO - MŠK Vranov n./T. - Lukáš ŠILIGA - MŠK Vranov n./T. 2 : 0 na body, 28 : 24
5. 64 kg Erik BALOG - Lokomotíva Košice - Marek PETREK - BC Trakalo Hlohovec 2 : 0 RSCO/3
6. 64 kg Peter HARNÁDEK - MŠK Vranov n./T. - Vladimír MAJDÁK - Lokomotíva Košice 2 : 0 bez boja
7. 69 kg Branislav ŠVANCÁR - MŠK Vranov n./T. - Ľudovít KONEČNÝ - Lokomotíva Košice 0 : 2 na body, 8 : 12
8. 69 kg Miroslav DETKO - BC Stavbár Nitra - Tomáš MIKUNDA - BC Trnava 2 : 0 na body, 22 : 18
9. 75 kg Marián GOGOL - BCP Nové Mesto n./V. - Miroslav MICHALČÍK - BC Trnava 2 : 0 na body, 39 : 22
10. 75 kg Michal FIRMENT - Lokomotíva Košice - Michal CHUDEJ - MŠK Vranov n./T. 0 : 2 RSC/3
11. 81 kg Matej SOROKÁČ - MŠK Vranov n./T. - Michal FRANEK - BC Dubnica n./V. 0 : 2 vzdaním, 1. kolo
12. 81 kg Mário NOVÁK - BC Galanta - Peter ŠEVEČKA - BCP Nové Mesto n./V. 0 : 2 na body, 25 : 36
13. nad 91 kg Ján REŠETÁR - Lokomotíva Košice - Michal HOCHMAN - BCP Nové Mesto n./V. 2 : 0 RSC/1
VÝSLEDKY
FINÁLOVÉ SÚBOJE (02. 04. 2006)
P.č. Hmotnosť Červený roh - Modrý roh Výsledok Verdikt
1. 48 kg Jozef TAVALI - BC Galanta - Ján TORÁČ - BC Považan Nové Mesto 0 : 2 na body, 19 : 22
2. 54 kg Tomáš VAŇO - ŠKP Bratislava - Rajmund PETROV - BC ZRMS Komárno 2 : 0 RSC/2
3. 57 kg Mário NAGY ŠKB Spartak Komárno - Filip BARÁK - BC Dubnica nad Váhom 0 : 2 RSCO/2
4. 60 kg Matej KOČICA - ŠKP Bratislava - Peter HREŠKO -  MŠK Vranov nad Topľou 2 : 0 na body, 46 : 35
5. 64 kg Erik BALOG - BC Lokomotíva Košice - Peter HARNÁDEK - MŠK Vranov n./T. 0 : 2 na body, 19 : 37
6. 69 kg Ľudovít KONEČNÝ - Lokomotíva Košice - Miroslav DETKO - BC Stavbár Nitra 2 : 0 na body, 23 : 15
7. 75 kg Marián GOGOL - BC Považan Nové Mesto - Michal CHUDEJ - MŠK Vranov n./T. 0 : 2 na body, 17 : 22
8. 81 kg Michal FRANEK - ŠKP Bratislava - Peter ŠEVEČKA - BC Považan Nové Mesto 2 : 0 vzdaním, 1. kolo
9. nad 91 kg Miroslav BAJÚS - Lokomotíva Košice - Ján REŠETÁR - BC Lokomotíva Košice 2 : 0 na body, 48 : 37
PORADIE ODDIELOV na M SR
v BOXE JUNIOROV pre rok 2006
Poradie Oddiel / klub Účasť I. II. III. Body
1. BC Lokomotíva Košice 12 2 2 5 21
2. MŠK Vranov nad Topľou 8 2 1 3 16
3. ŠKP Bratislava 5 3 0 0 15
4. BC Považan Nové Mesto n./V. 5 1 2 1 12
5. BC Dubnica nad Váhom 2 1 0 0 5
6. BC Galanta 2 0 1 1 4
7. BC Stavbár Nitra 1 0 1 0 3
8. BC Bašta ZRMS Komárno 2 0 1 0 3
9. ŠKB Spartak Komárno 3 0 1 0 3
10. BC Trnava 2 0 0 2 2
11. BC Trakalo Hlohovec 1 0 0 1 1
12. BC SSŠ Sečovce 1 0 0 0 0
Stupeň víťazov hmotnosti do 64 kg, zľava: Ertik BALOG (Loko Košice), majster SR Peter HARNÁDEK (MŠK Vranov n./T.), 3.  Vladimír MAJDÁK (Loko Košice) a Marek PETREK (Trakalo Hlohovec). Ceny odovzdávali: predseda BC Lokomotíva Košice JUDr. Ján NOVOTNÝ (vľavo) a riaditeľ majstrovstiev Mikuláš ATANASOV.
Spracoval: Ivan ZELENÁK
predseda trénersko-metodickej komisie