MT Memoriál Júliusa TORMU
DOBRE OBSADENÝ TURNAJ
V HMOTNOSTI DO 64 KG VYHRAL Peter HARNÁDEK
V dňoch 3. a 4. decembra 2005 sa v Prahe uskutočnil za účasti boxerov z piatich krajín (Česká republika, Slovensko, Poľsko, Nemecko a Rakúsko) medzinárodný turnaj juniorov v boxe, pod názvom "Memoriál Júliusa TORMU". Na dobre obsadenom turnaji sa naši boxeri nestratili a obsadili jedno prvé miesto zásluhou Petra HARNÁDEKA, dve druhé miesta a tri tretie miesta. Turnaj mal veľmi dobrú spoločenskú, ale najmä športovú úroveň.
Výpravu boxerov Slovenskej republiky na medzinárodný turnaj do Prahy viedol vedúci výpravy Viktor VAĽKO. Tréneri Marián SMOLÁK a František HORŇÁK so sebou zobrali borcov: do 54 kg Mário NAGY (ŠKB Spartak Komárno), do 57 kg Filip BARÁK (BC Dubnica nad Váhom), do 60 kg Matej KOČICA (ŠKP Bratislava, BC Stavbár Nitra), do 64 kg Peter HARNÁDEK (ŠKB MS Vranov nad Topľou), do 75 kg Maxmilián MEZEI (BC Slovakia Bratislava) a do 81 kg Daniel HELBICH (BC Považan Nové Mesto nad Váhom).
Z našich borcov prvý do ringu nastúpil do vyraďovacieho zápasu v hmotnosti do 54 kg Mário NAGY proti Nemcovi Dimitriovi KISCIEVOVI. Vo vyrovnanom stretnutí záver rozhodol o víťazstve nemeckého boxera. K vystúpeniu Mária Nagya na tomto turnaji zhodnotil tréner Marián Smolák: "Náš boxer bol v prvých kolách aktívnejší. Prakticky až záver rozhodol o víťazstve nemeckého boxera. U Mária Nagy v porovnaní z predchádzajúcim turnajom vo Frídku Místku nastalo zlepšenie v pohybe a dôraznosti úderov. Pôsobil istejším dojmom, je však potrebné s ním naďalej pracovať v úderovej technike a práce s trupom". V tejto hmotnosti náš borec obsadil tretie miesto.
Do svojho vyraďovacieho zápasu v hmotnosti do 57 kg nastúpil aj Filip BARÁK proti reprezentantovi Poľska Michalovi SIROWATKOVI. Aj naprik tomu, že bol náš boxer aktívnejší prehral 1 : 4 na body. K tomuto zápasu tréner Marián Smolák povedal: "Náš boxer bol aktívnejší hlavne v útoku a v predchádzaní súpera. Prednou rukou neustále bodoval. Len záver rozhodol o víťazstve poľského borca v pomere 4 : 1. Filip Barák v posledných sekundách stretnutia trochu chaoticky zaútočil, ale ani to nemuselo zmiasť rozhodcov, aby vyhlásili Poľského boxera víťazom".
V hmotnosti do 60 kg sa z našich potom predstavil Matej KOČICA, ktorý mal za súpera českého reprezentanta Jakuba SCHONA. Od prvého kola boxoval s prehľadom a zaslúžene zvíťazil. K jeho víťazstvu tréner Marián Smolák: "Kočica nepustil stretnutie z rúk od prvého kola. Neustále útočil prednou rukou a zárove
ň dobre kontroval. Vyhral zaslúžene  na body".
Reprezentačný tréner juniorov František HORŇÁK z BC Považan Nové Mesto nad Váhom sekunduje svojmu zverencovi Danielovi HELBICHOVI, ktorý skončil na turnaji druhý.
V hmotnosti do 64 kg na svoj prvý zápas na turnaji nastúpil Peter HARNÁDEK proti reprezentantovi Poľska Lukášovi POLCYNOVI. Harnádek nedal svojmu súperovi šancu, stále bodoval a tvrdo ho zasahoval. Po trojnásobnom napomínaní ringový rozhodca zápas ukončil verdiktom RSC vo štvrtom kole v prospech Petra  Harnádka, ktorý tak postúpil do finále. K jeho výkonu tréner Marián Smolák povedal: "Harnádek mal v prvom kole veľmi ťažkého súpera. Toto stretnutie však bolo vyrovnané akurát v prvom kole. Náš boxer postupne zvyšoval tlak, čím donútil svojho súpera robiť chyby. Tvrdo ho zasahoval a tak bol súper aj počítaný. Po trojitom napomínaní poľského boxera, ukončil rozhodca stretnutie vo štvrtom kole v prospech Petra Harnádeka".
V hmotnosti do 75 kg sa po dlhšom čase v reprezentácii predstavil Maxmilián MEZEI, ktorý nastúpil proti reprezentantovi Českej republiky Vladimírovi ŘEZNÍKOVI. Náš boxer odišiel kondične a tak prehral vzdaním v treťom kole. Vystúpenie Mezeia na turnaji zhodnotil tréner Marián Smolák: "Mezei boxoval v umelo vytvorenej skupine, nakoľko v hmotnosti do 69 kg kde mal štartovať bolo päť boxerov a v hmotnosti do 75 kg jeden boxer Michal Vodárek. Tu nebolo na výber, nakoľko to bola najlepšie obsadená hmotnosť. Vo vyraďovacom stretnutí s českým boxerom Vladimírom Řezníčkom náš boxer odolával len dve kolá a odišiel v treťom kole kondične. Prehral vzdaním v 3. kole. V tejto hmotnosti vyhral v treťom kole veľké prekvapenie Vladimír Řezníček nad nasadeným Michalom Vodárekom".
Posledný z našich v prvý de
ň turnaja do ringu nastúpil v hmotnosti do 81 kg Daniel HELBICH, ktorý mal za súpera Edgarda VOGELSANGENA z Nemecka. Helbich sa svojho súpera nezľakol, tvrdo ho zasahoval a po počítaní ringový rozhodca zápas v prvom kole ukončil verdiktom RSC v  1. kole. K jeho vystúpeniu v prvom stretnutí tréner Marián Smolák povedal: "Helbich si už v prvom kole poradil s nemeckým boxerom. Po tvrdých úderoch a po počítaní nemeckého boxera rozhodca ukončil stretnutie".

Finálové zápasy a boje o tretie  mieta sa uskutočnili v nedeľu 4. decembra 2005 dopoludnia. Z našich borcov sa prvý v ringu predstavil v hmotnosti do 57 kg Filip BARÁK proti reprezentantovi Českej republiky Petrovi DURAJOVI v zápase o tretie miesto. Náš borec nedal svojmu súperovi šancu a zaslúžene zvíťazil na body, čím si odniesol z turnaja bronzovú medailu. K jeho finálovému zápasu sa vyjadril tréner Marián Smolák: "V boji o tretie miesto porazil momentálne českú jedničku Petra Duraja. Boxoval psychicky vyrovnaný a nedal žiadnu šancu českému boxerovi a zaslúžene zvíťazil na body".
O prvé miesto v hmotnosti do 60 kg sa stretol náš borec Matej KOČICA s reprezentantom Českej republiky Marekom MOUDRYM. Kočica boxoval veľmi pekne, nedal vlastne súperovi veľké šance, ale na koniec prehral 2 : 3 na body a obsadil celkove 2. miesto. Na jeho finálové stretnutie sa tréner Marián Smolák pozerá nasledovne: "V tomto stretnutí  bol náš borec tak ako vo vylučovacom stretnutí aktívnejší a  nebolo pochyb o jeho víťazstve. Rozhodne neprehral ani jedno kolo. Prehra 3 : 2 v prospech šeského boxera bola nespravodlivá, načo sa nám usporiadatelia pri odchode ospravedl
ňovali. Skončil nezaslúžene na druhom mieste".
Do svojho finálového zapasu potom nastúpil v hmotnosti do 64 kg Peter HARNÁDEK proti reprezentantovi Českej republiky Michalovi NÁPRSTEKOVI. Aj keď český boxer začal s veľkým tlakom a elánom, Harnádek ho rýchlo schladil, prevzal iniciatívu a zaslúžene zvíťal. Harnádek tak, ako jediný z našich si odniesol z turnaja zlatú medailu. Jeho finálové vystúpenie tréner Marián Smolách zhodnotil nasledovne: "Stretnutie sa začalo veľkým tlakom českého boxera, ktorý trval len prvé kolo. Peter Harnádek v ďaľších kolách nedal šancu českému  boxerovi, ktorého mal dvakrát počítaného. Vyhral zaslúžene a získal prvé miesto".
Posledný z našich sa v pražskom ringu predstavil v hmotnosti do 81 kg Daniel HELBICH v boji o prvé miesto. Jeho súperom bol reprezentant Poľska Jarosłav HUTKOWSKY. V tvrdom stretnutí zvíťazil vzdaním sa v treťom kole reprezentant Poľska. Helbich obsadil konečné druhé miesto a domov si priniesol striebornú medailu. Jeho  vystúpenie vo finálovom stretnutí zhodnotil tréner Marián Smolák: "V druhom stretnutí sa náš boxer stretol s majstrol Poľska Hutkowskym. Dve kolá boli vyrovnané a tvrdé. Do tretieho kola sme nášho boxera nepustili, nakoľko bol značne otrasený. Skončil na druhom mieste".
Celkove môžeme vystúpenie našej reprezentácie na medzinárodnom turnaji označiť ako úspešné. Nie len dosiahnuté vysledky, ale predovšetkým tvdá medznárodná konkurencia dodá našim borcom tie správne ostrohy, ktoré budú potrebovať na vystúpeniach v medzinárodnom ringu, či už na turnajoch, mastrovstvách sveta, Európy, Európskej únie, alebo samotných olmpijských hrách.
Spracoval : Mgr. Milan MARKO