SLOVENSKÁ LIGA BOXU - celoštátna
ročník 2006
VRANOV nad TOPĽOU, 11. a 12. marca 2006
V dňoch 11. a 12. marca 2006 sa za účasti 49 boxerov (žiaci-2, kadeti-12, juniori-32 a seniori-3) z deviatich oddielov (ŠKP Bratislava, BC Dubnica n./V., BC Lokomotíva Košice, BC Považan Nové Mesto n./V., BC Stavbár Nitra, BC Trnava, MŠK Vranov n./T., ŠKB MS Vranov n./T. a BC Sečovce) uskutočnilo v BOX ARÉNE mesta Vranov nad Topľou 2. celoštátne kolo Slovenskej ligy boxu. Aj napriek nízkej účasti borcov, najmä zo západu Slovenska mali zápasy slušnú úroveň. V kategórii žiakov boli len dvaja borci a z jedného oddielu MŠK Vranov n./T., kategóriu kadetov vyhral oddiel MŠK Vranov nad Topľou s 38 bodmi, pred BC Lokomotíva Košice a BC Stavbár Nitra so 7 bodmi. Kategóriu juniorov vyhral oddiel MŠK Vranov nad Topľou so 47 bodmi, pred BC Lokomotíva Košice so 41 bodmi a BC Považan Nové Mesto nad Váhom s 23 bodmi. Turnaj mal dobrú športovú aj spoločenskú úroveň.

Nad vážením a regulárnosťou výsledkov dohliadal hlavný rozhodca Štefan MAJOROSI (AIBA) z Košíc. V ringu a na bodoch sa striedali: Viktor VAĽKO (EABA) Košice, Belo ČIŽMÁR (I. trieda) Košice, Eva KOVÁCSOVÁ (II. trieda) Košice a Jozef TAŽÍK (II. trieda) Košice. Prácu Športovo-technickej komisie vykonávala Eva KOVÁCSOVÁ z Košíc. Zdravotnícke zabezpečenie mali na starosti MUDr. Milan JALČ a MUDr. Juraj KUROČKA.
V žiackej kategórii prebehlo jedno stretnutie medzi Michalom DEMČOM a Matúšom TKÁČOM, obaja MŠK Vranov nad Topľou, ktoré skončilo rýchlim nástupom Michala DEMČA a jeho víťazným verdiktom RSC v 1. kole.
V kategórii kadetov prvý deň (11.3.) prebehli stretnutia na slušnej športovej úrovni v hmotnostnej kategórii do 46 kg medzi Marošom JOZEFOVOM a Milošom SAKSUNOM, obaja MŠK Vranov nad Topľou.. Vo vyrovnanom stretnutí zvíťazil na body Miloš SAKSUN. Bojovné stretnutie prebehlo v hmotnosti do 54 kg medzi Petrom ČEČKOM z MŠK Vranov nad Topľou a Matúšom BABJAKOM z BC Stavbár Nitra. I keď stretnutie skončilo tesným víťazstvom Matúša BABJAKA 2 : 1 na body, Peter ČEČKO výrazne zlepšil bojovnosť a hlavne kondíciu, ktorá mu chýbala v Košiciach v stretnutí s týmto borcom. V hmotnosti do 57 kg Tomáš SISÁK už v prvom kole nedal šancu Danielovi DOLINAJOVI z BC Trnava a vyhral verdiktom RSC v 1. kole Stretnutie dobrej úrovne prebehlo v hmotnosti do 63 kg medzi Dávidom GAŽIM z MŠK Vranov nad Topľou a Máriom HERÁKOM z BC Považan Nové Mesto nad Váhom. Vyhral boxer MŠK Vranov nad Topľou  Dávid GAŽI. Taktiež v hmotnosti do 66 kg bolo stretnutie medzi Zdenkom KONRÁDYM z C Lokomotíva Košice a Martinom HRUŠOVSKÝM z BC Trnava do poslednej sekundy veľmi bojovné a vyrovnané. Vyhral na body Zdenko KONRÁDY, ale pochvalu si zaslúži aj Martin HRUŠOVSKÝ.
Druhý deň vo finále v hmotnosti do 46 kg sa stretli Dušan KAVČÁK a Miloš SAKSÚN obaja z MŠK Vranov nad Topľou. Boj dvoch oddielových kolegov priniesol stretnutie vo vysokom tempe. Vyhral na body Miloš SAKSÚN. Vo finálovom stretnutí hmotnosti do 57 kg opäť dominoval Tomáš SISÁK z MŠK Vranov nad Topľou, ktorý vyhral na body nad svojim oddielovým kolegom Martinom SIRNÍKOM.
V stretnutiach kategórie juniorov v prvý deň turnaja dominovali skúsení boxeri. V hmotnosti do 54 kg Tomáš VAŇO (ŠKP Bratislava) vyhral v prvom kole vzdaním nad Petrom PETROM (BC Lokomotíva Košice), do 57 kg vyhral verdiktom RSC v 1. kole Filip BARÁK (BC Dubnica nad Váhom) nad Jozefom POLLÁKOM (MŠK Vranov nad Topľou), do 60 kg zvíťazil vzdaním v 1. kole Matej KOČICA (ŠKP Bratislava) nad Lukášom ŠLOSÁROM (MŠK Vranov nad Topľou). Až v stretnutí druhej skupiny do 60 kg prebehlo stretnutie, ktoré zásluhou obidvoch boxerov, Vladimíra ŠAMKA (BC Lokomotíva Košice) a Michala MARMANA (MŠK Vranov nad Topľou) prinieslo box aký má byť. Bojovnosť, vysoké nasadenie do poslednej chvíle a o tesnom víťazstve na body borca MŠK Vranov nad Topľou Michala MARMANA rozhodol záver stretnutia. V stretnutí hmotnosti do 64 kg vyhral v 1. kole RSC Lukáš ŠILIGA (MŠK Vranov nad Topľou). V tej istej hmotnostnej skupine došlo opäť k bojovnému stretnutiu medzi Erikom BALOGOM (BC Lokomotíva Košice) a Tomášom MIKUNDOM (BC Trnava). Diskutabilný je výsledok stretnutia, v prvých kolách dominoval Erik BALOG. Tomáš MKUNDA tvrdo zasahoval presnými údermi svojho súpera, čo vystupňoval hlavne v poslednom kole. V závere 3. kola a v priebehu 4. kola bol Erik BALOG na počítanie. Víťazstvo Erika BALOGA 3 : 0 na body je diskutabilné a právom rozhorčilo trénera BC Trnava Bruna HAUERA. V hmotnosti do 69 kg Peter HARNÁDEK (MŠK Vranov nad Topľou) nedal šancu Jozefovi TAŽÍKOVI (BC Lokomotíva Košice) a vyhral verdiktom vzdanie v 2. kole. Po dlhej dobe sa do ringu vrátil Branislav ŠVANCÁR (MŠK Vranov nad Topľou), ktorý musel tuho zabojovať, aby porazil Miroslava DETKA (BC Stavbár Nitra) na body 2 : 1. Vyrovnané stretnutie prebehlo v tejto
BOX ARÉNA CEDENT Vranov na Topľou a borci BC Považan Nové Mesto nad Váhom Peter ŠEREČKA, Marián GOGOL a Michal PLESNÍK.
hmotnosti medzi Andrejom HUDÁKOM (MSK Vranov nad Topľou) a Miroslavom MICHALČÍKOM (BC Trnava). V hmotnosti do 75 kg prebehlo vyrovnané stretnutie medzi Michalom CHUDEJOM (MŠK Vranov nad Topľou) a Michalom FIRMENTOM (BC Lokomotíva Košice). V stretnutí udával tempo, aj viac bodoval, hlavne prednou rukou Michal CHUDEJ, ale jeho prehra na body bola nezaslúžená. V druhom spornom stretnutí do 75 kg opäť došlo k vyrovnanému stretnutiu medzi Mariánom GOGOLOM (BC Považan Nové Mesto nad Váhom) a Vladimírom HRUŠOVSKÝM (BC Trnava). Víťazstvo Mariána GOGOLA 2 : 1 na body opäť vyvolalo nevôľu trénera BC Trnava Bruna BAUERA. V stretnutí hmotnosti do 81 kg nedal šancu Michal PLESNÍK (BC Považan Nové Mesto nad Váhom) Matejovi SOROKÁČOVI (MŠK Vranov nad Topľou), kde až na tretie kolo jasne dominoval.
V stretnutí seniorov prebehol jeden zápas medzi Martinom VAĽKOM (ŠKB MS Vranov nad Topľou) a jeho oddielovým kolegom Stanislavom KATRIŇÁKOM. V tvrdom zápase verdiktom vzdanie v treťom kole zvíťazil Martin VAĽKO.
Druhý deň finálových bojov prebehlo v kategórii juniorov stretnutie do 57 kg medzi Petrom MOJÍKOM (MŠK Vranov nad Topľou) a Filipom BARÁKOM (BC Dubnica nad Váhom). V bojovnom stretnutí verdiktom RSC v druhom kole zvíťazil Filip BARÁK. Borec MŠK Peter MOJÍK sa v ringu tiež objavil po dlhšom čase, ale zanechal svojim prístupom a bojovnosťou dobrý dojem. V stretnutí hmotnosti do 60 kg Matej KOČICA (ŠKP Bratislava) nedal šancu bojovať mladému Pavlovi KONRÁDYMU (BC Lokomotíva Košice) a vyhral verdiktom vzdanie v 3. kole. K veľmi vyrovnanému stretnutiu došlo v hmotnosti do 64 kg medzi Lukášom ŠILIGOM (MŠK Vranov nad Topľou) a Erikom BALOGOM (BC Lokomotíva Košice). Prvé kolo vyhral Erik BALOG, ďalšie kolá skôr zápasil ako boxoval. Lukáš ŠILIGA kontroval, údermi vytáčal súpera, často viditeľne zasahoval svojho súpera. Stretnutie skončilo 2 : 1 na body pre Erika BALOGA, opäť to bolo diskutabilné. Sporné výsledky z vylučovacích bojov v sobotu mali pre finále dôsledok nenastúpenia boxerov z oddielu BC Trnava na nedeľňajšie stretnutia. V hmotnostiach do 64 a 69 kg. Taktiež pre zranenie nenastúpenie borca BC Lokomotíva Košice Jozefa TAŽÍKA v hmotnosti do 69 kg. V hmotnosti do 75 kg prehral Michal FIRMENT (BC Lokomotíva Košice) verdiktom RSC v 1. kole s Mariánom GOGOLOM (BC Považan Nové Mesto nad Váhom). V hmotnosti do 81 kg sa stretli vo finále Michal PLESNÍK a Peter ŠEREČKA (obaja BC Považan Nové Mesto nad Váhom). V stretnutí zvíťazil vzdaním v 3. kole skúsenejší Michal PLESNÍK.
V prvý i druhý deň si v ringu zmerali sily aj boxeri BC Sečovce, ktorí sú po Lučenci ďalším novým klubom vo východnej skupine. V ringu pod vedením Štefana ČEKANA jeho borci predviedli slušné výkony
Druhé kolo SLB bolo ochudobnené o kluby zo západného regiónu. Rozhodne boxeri z tohto regiónu by prispeli k vyššej úrovni tohto kola, ale aj celkovej úrovni mládežníckeho boxu na Slovensku. Dodnes neboli vyplatené finančné prostriedky za účasť a umiestnenie klubov za rok 2005. Zo strany nového vedenia SABA musí popri reprezentácie získať na druhom mieste jednoznačne podporu Slovenská ligy boxu. Východný región roky zápasí s finančnými prostriedkami, ale je stále ochudobnený účasťou západného regiónu na turnajoch SLB. Zvýšiť motiváciu, ale dať aj podnet na vyššiu účasť je v rukách SABA. Súťaž by mala byť motivovaná finančne za účasť a umiestnenie do piateho, prípadne šiesteho miesta. Finančné prostriedky musia po skončení súťažného ročníka včas putovať na účty prihlásených klubov do SLB. Na zamyslenie je aj otázka rozdelenia finančných prostriedkov na útvary talentovanej mládeže.
VÝSLEDKY
prvého dňa turnaja (11.3.2006)
P.č. Hmotnosť Kategória Červený roh - Modrý roh Výsledok Verdikt
1. 40 kg starší žiaci Michal DEMČO -  MŠK VR - Matúš TKÁČ -  MŠK VR 2 : 0 RSC v 1. kole
2. 60 kg juniori Peter HOLÁŇ - BC SEČ - Tomáš FECKO - BC SEČ 2 : 0 RSC v 1. kole
3. 46 kg kadeti Maroš JOZEFOV - MŠK VR - Miloš SAKSUN - MŠK VR 0 : 2 na body 0 : 3
4. 54 kg kadeti Peter ČEČKO - MŠK VR - Matúš BABJAK - BCS NR 0 : 2 na body 1 : 2
5. 57 kg kadeti Tomáš SISÁK -  MŠK VR - Daniel DOLINAJ -  BC TT 2 : 0 RSC v 1. kole
6. 63 kg kadeti Dávid GAŽI - MŠK VR - Mário HERÁK - BCP NM 2 : 0 na body 3 : 0
7. 66 kg kadeti Zdenko KONRÁDY - Loko KE - Martin HRUŠOVSKÝ - BC TT 2 : 0 na body 3 : 0
8. 54 kg juniori Tomáš VAŇO - ŠKP BA - Peter PETRO - Loko KE 2 : 0 vzdaním 1. kolo
9. 57 kg juniori Jozef POLLÁK - MŠK VR - Filip BARÁK - BC DCA 0 : 2 RSC v 1. kole
10. 60 kg juniori Matej KOČICA - ŠKP BA - Lukáš ŠLOSÁR - MŠK VR 2 : 0 vzdaním 1. kolo
11. 60 kg juniori Roman ŠAMKO - Loko KE - Michal MARMAN - MŠK VR 0 : 2 na body 1 : 2
12. 64 kg juniori Michal IVANČO - Loko KE - Lukáš ŠILIGA - MŠK VR 0 : 2 RSC v 1. kole
13. 64 kg juniori Erik BALOG - Loko KE - Tomáš MIKUNDA - BC TT 2 : 0 na body 3 : 0
14. 69 kg juniori Peter HARNÁDEK - MŠK VR - Jozef TAŽÍK - Loko KE 2 : 0 vzdaním 2. kolo
15. 69 kg juniori Andrej HUDÁK - MŠK VR - Miroslav MICHALČÍK - BC TT 0 : 2 na body 0 : 3
16. 69 kg juniori Branislav ŠVANCÁR - MŠK VR - Miroslav DETKO - BCS NR 2 : 0 na body 2 : 1
17. 75 kg juniori Michal CHUDEJ - MŠK VR - Michal FIRMENT - Loko KE 0 : 2 na body 0 : 3
18. 75 kg juniori Marián GOGOL - BCP NM - Vladimír  HRUŠOVSKÝ - BC TT 2 : 0 na body 3 : 0
19. 81 kg juniori Michal PLESNÍK - BCP NM - Matej SOROKÁČ - MŠK VR 2 : 0 na body 3 : 0
20. 69 kg seniori Stanislav KATRIŇÁK - MS VR - Martin VAĽKO - MS VR 0 : 2 vzdaním 3. kolo
VÝSLEDKY
druhého dňa turnaja (12.3.2006)
P.č. Hmotnosť Kategória Červený roh - Modrý roh Výsledok Verdikt
1. 57 kg juniori Lukáš ŠLOSÁR - MŠK VR - Peter HOLAŇ - BC SEČ 0 : 2 vzdaním 2. kolo
2. 60  kg juniori Radoslav KOVAĽOVSKÝ - BC SEČ - Michal MARMAN - MŠK VR 0 : 2 vzdaním 2. kolo
3. 46 kg kadeti Dušan KAVČÁK - MŠK VR - Miloš SAKSUN - MŠK VR 0 : 2 na body 0 : 3
4. 57 kg kadeti Martin SIRNÍK - MŠK VR - Tomáš SISÁK - MŠK VR 0 : 2 na body 0 : 3
5. 57 kg juniori Peter MOJÍK - MŠK VR - Filip BARÁK - BC DCA 0 : 2 RSC v 2. kole
6. 60 kg juniori Pavol KONRÁDY - Loko KE - Matej KOČICA - ŠKP BA 0 : 2 vzdaním 3. kolo
7. 64 kg juniori Lukáš ŠILIGA - MŠK VR - Erik BALOG - Loko KE 0 : 2 na body 1 : 2
8. 64 kg juniori Michal IVANČO - Loko KE - Tomáš MIKUNDA - BC TT 2 : 0 bez boja
9. 69 kg juniori Peter HARNÁDEK - MŠK VR - Miroslav MICHALČÍK - BC TT 2 : 0 bez boja
10. 69 kg juniori Jozef TAŽÍK - Loko KE - Andrej HUDÁK - MŠK VR 0 : 2 bez boja
11. 75 kg juniori Michal FIRMENT - Loko KE - Marián GOGOL - BCP NM 0 : 2 RSC v 1. kole
12. 75 kg juniori Michal CHUDEJ - MŠK VR - Vladimír HRUŠOVSKÝ - BC TT 2 : 0 bez boja
13. 81 kg juniori Peter ŠEREČKA - BCP NM - Michal PLESNÍK - BCP NM 0 : 2 vzdaním 3. kolo
Niekoľko aktuálnych fotografií z 2. kola SLB vo Vranove nad Topľou. Na prvej fotografii tréner František HORŇÁK (BC Považan Nové Mesto nad Váhom) so svojim zverencom Michalom PLESNÍKOM, na druhej fotografii tréner Rafael HORVÁTH so svojim borcom, tretia fotografia je tesne pred vyhlásením výsledku, rozhodca Viktor VAĽKO (EABA, Košice) - borci napäto čakajú, v dolnom rade na fotografii predsednícky stôl a za ním zľava: Mgr. Jaroslav MAKATÚRA - technický riaditeľ turnaja, Eva KOVÁCSOVÁ - rozhodkyňa a zástupkyňa ŠTK a Štefan MAJOROSI (AIBA, Košice) - hlavný rozhodca turnaja. Na poslednej fotografii rozhodca Belo ČIŽMÁR (I. trieda, Košice) dvíha na znak víťazstva ruku Erikovi BALOGOVI (BC Lokomotíva Košice) po víťazstve nad Lukášom ŠILIGOM (MŠK Vranov nad Topľou).
ŽIACI
PORADIE ODDIELOV NA TURNAJI:
PORADIE ODDIELOV PO 2. TURNAJOCH:
Poradie Oddiel / klub Účasť Body
1. MŠK Vranov nad Topľou 3 17
2. ŠKB Spartak Komárno 2 8
Poradie Oddiel / klub Účasť Body
1. MŠK Vranov nad TOPĽOU 2 10
KADETI
PORADIE ODDIELOV NA TURNAJI:
PORADIE ODDIELOV PO 2. TURNAJOCH:
Poradie Oddiel / klub Účasť Body
1. MŠK Vranov nad Topľou 13 65
2. BC Galanta 3 19
3. BC Lokomotíva Košice 3 15
4. BC Stavbár Nitra 2 14
5. BC Považan Nové Mesto nad Váhom 2 13
6. ŠKP Bratislava 2 11
7. ŠKB Spartak Komárno 1 5
8. BC Trnava 2 5
9. BC Slovakia Bratislava 1 3
10 REO Box Košice 1 2
Poradie Oddiel / klub Účasť Body
1. MŠK Vranov nad Topľou 7 38
2. BC Lokomotíva Košice 1 7
3. BC Stavbár Nitra 1 7
4. BC Trnava 2 5
5. BC Považan Nové Mesto nad Váhom 1 3
JUNIORI
PORADIE ODDIELOV NA TURNAJI:
PORADIE ODDIELOV PO 2. TURNAJOCH:
Poradie Oddiel / klub Účasť Body
1. MŠK Vranov nad Topľou 17 83
2. BC Lokomotíva Košice 16 76
3. ŠKP Bratislava 6 47
4. BC Považan Nové Mesto nad Váhom 5 31
5. ŠKB Spartak Komárno 3 18
6. BC Stavbár Nitra 4 13
7. BC Dubnica nad Váhom 1 10
8. BC Galanta 2 10
9. BC Trnava 3 10
10. BC Slovakia Bratislava 2 9
Poradie Oddiel / klub Účasť Body
1. MŠK Vranov nad Topľou 10 47
2. BC Lokomotíva Košice 9 41
3. BC Považan Nové Mesto nad Váhom 3 23
4. ŠKP Bratislava 2 17
5. BC Dubnica nad Váhom 1 10
6. BC Trnava 3 10
7. BC Stavbár Nitra 1 3
Spracoval: Marián SMOLÁK
reprezentačný tréner SR kadetov a juniorov
Vo Vranove nad Topľou dňa 13. marca 2006